Pasila on liikenteen risteysasema ja joukkoliikenteen vilkkaimpia vaihtopaikkoja. Uuden aseman ja joukkoliikenneterminaalin myötä junasta pääsee kävelemään suoraan ratikkaan ja bussiin. Uusi läntinen lisäraide helpottaa ruuhkia.

Pasilassa liikkuu jatkuvasti enemmän työmatkalaisia ja muuta väkeä. Toimitilojen rakentaminen lisää työpaikkoja entisestään. Hartwall Areenan, laajenevan messukeskuksen ja Triplan uudet liikkeet sekä muut palvelut vetävät ihmisiä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Pasilan rautatieasema on Suomen toiseksi vilkkain: sen kautta kulkee yli tuhat junaa päivässä. Ruuhkahuippuna klo 8-9 junia tulee ja lähtee yli 70.

Pasilan uusi asema on osa Triplaa. Vanha asema purettiin, koska aikaisemmat rakenteet eivät olisi kestäneet uusien kerrosten mukanaan tuomaa lisäkuormaa. Asemahallin alapuolella, radan päällä olevat rakenteet säästettiin: niitä on vahvistettu ja turvallisuutta parannettu. Asema avautuu liikenteelle 17.10.2019.

Läntinen lisäraide

Pasilan uusi läntinen lisäraide 11 helpottaa pääradan liikennettä merkittävästi. Läntinen lisäraide on viimeinen Pasilaan mahtuva raide ja laituri. Sen jälkeen kaikki maanpäällinen tila on käytetty. Lisäraide parantaa junien täsmällisyyttä ja mahdollistaa junaliikenteen määrän kasvattamisen.

Lue lisää Väylän verkkosivuilta

Bussit ja raitiovaunut

Tulevaisuudessa Pasilan kautta kulkee 40 000 raitiovaunu- ja bussimatkustajaa päivässä. Vaihtaminen liikennevälineestä toiseen sujuu entistä helpommin uuden joukkoliikenneterminaalin ansiosta. Pasilansillan joukkoliikenneterminaalissa on raitiolinjojen 2 ja 7 päätepysäkit. Lisäksi bussit 23, 50, 59, 500, 510, 506 ja 518 pysähtyvät siellä.

Uusi runkolinja 500, Munkkivuori–Pasila–Herttoniemi vahvistaa poikittaista liikennettä. Oranssit runkolinjabussit kulkevat tiheällä vuorovälillä ja matkanteko on sujuvaa muun muassa liikennevaloetuuksien ansiosta. Runkolinjoilla on myös tavallista pidemmät pysäkkivälit, mikä sekin nopeuttaa matkaa.

Raitioliikenneyhteydet Pasilassa paranevat entisestään, kun raitiolinjan 9 reittiä jatketaan Ilmalaan. Uusi päätepysäkki tulee uudelle Ilmalantorille Vesilinnojen pohjoispuolelle.

Lue lisää: hsl.fi/pasila

Pyöräilijöiden palvelut paranevat

Lokakuussa avautunut, Triplan alittava Veturitie on pyöräilijöiden uusi, pääasiallinen kulkuväylä pohjois-eteläsuunnassa. Lisäksi pyörien pysäköiminen mullistuu aseman seudulla, sillä Triplassa on useita, sekä lämpimissä että ulkotiloissa sijaitsevia parkkeja 3 400 pyörälle. Muita pyöräilijöiden uusia palveluja ovat muun muassa pyörien pesupiste sekä latauspaikat sähköpyörille.

Keski-Pasilan kulkureitit kartalla

Pyöräilijöiden reitit  
Jalankulun reitit 
Moottoriliikenteen reitit 
 

Keski-Pasilan rakentaminen vaikuttaa kaikkien liikkumiseen

Iso rakennustyömaa Keski-Pasilassa, yksi Suomen suurimmista, aiheuttaa väistämättä haittaa liikenteelle. Pasila on liikenteen solmukohta, ja rakentamisen aikaiset liikenteen järjestelyt tarkoittavat kompromissia kaikille alueen liikkujille.

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.