Ti 10.2.2009

Helsingin ydinkeskustan toimistovuokraindeksi osoittaa viime vuonna noin 2,7 prosentin nousua vuositasolla KTI:n (Kiinteistötieto Oy) tietojen mukaan. Nousuvauhti hiipui alkuvuoden kuudesta prosentista 0,6 prosenttiin. Vuokramarkkinat olivat kohtuullisen vilkkaat lähes koko vuoden ja uusia vuokrasopimuksia alkoi pääkaupunkiseudulla jopa poikkeuksellisen runsaasti.
Synkempää on siis odotettavissa. Pääkaupunkiseudun voimakkaasti kasvava tilatarjonta ja samanaikaisesti hiipuva kysyntä kääntänevät odotukset vuokrien kehityksestä monilla alueilla miinusmerkkisiksi. Asiantuntijoiden odotuksissa parhaiten pintansa pitävät Helsingin ydinkeskustan vuokratasot, joiden valtaosa odottaa pysyvän nykytasollaan.
Koko Helsingissä uusia toimistovuokrasopimuksia alkoi lukumääräisesti enemmän kuin yhdelläkään puolivuotisjaksolla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Aktiivisimmin uutta tilaa ovat vuokranneet liike-elämän palveluja tuottavat sekä pankki- ja vakuutussektorin yritykset. Vuokratasoja kuvaavat tunnusluvut ovat sopimuksissa nousseet kautta linjan. Helsingin ydinkeskustan reuna-alueilla - Vallilassa, Sörnäisissä, Pasilassa, Lauttasaaressa ja Ruoholahdessa - on niin ikään edelleen alkanut kohtuullisen runsaasti uusia toimistovuokrasopimuksia. Vuokratasot ovat näissä, pääsääntöisesti melko laadukkaissa tiloissa, olleet nousujohteisia. Toimistojen käyttöasteet ovat notkahtaneet näillä alueilla hieman alaspäin.
Pääkaupunkiseudun toimistotiloista oli vajaakäytössä 7,7 prosenttia. Helsingin keskustan toimistojen käyttöaste pysyttelee korkeana, mutta joillakin alueilla tyhjää tilaa löytyy runsaastikin.

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.