Ke 14.9.2011

Muutamille Helsingin bussi- ja ratikkapysäkeille on ilmestynyt uudentyyppisiä pysäkkiaikatauluja. HSL kerää syyskuussa käyttäjien mielipiteitä pysäkkiaikataulujen jatkokehitystä varten.

Aikataulumalleja kokeillaan Oopperan ratikkapysäkeillä Mannerheimintiellä ja Helsinginkadulla, Asemapäällikönkadun pysäkillä Pasilassa, Liisanpuistikon bussipysäkillä Kruununhaassa ja Apollonkadun bussipysäkillä Töölössä. HSL:n haastattelijat kysyvät asiakkaiden mielipiteitä pysäkeillä. Koekäytössä oleviin aikatauluihin voi tutustua ja antaa palautetta myös HSL:n nettisivuilla www.hsl.fi syyskuun ajan.

Värejä ja näkyvyyttä aikatauluihin
 
Pysäkkiaikataulujen tuottaminen on laaja tehtäväkokonaisuus. Asiakkaiden toiveissa on helppolukuinen, riittävän suurin kirjaimin ja numeroin laadittu esitystapa, joka näkyy hyvin myös pimeässä. Myös heikkonäköiset ovat viestittäneet aktiivisesti toiveitaan soveltuvista väreistä ja kirjasintyypeistä. Taustatyönä pysäkkiaikataulujen kehitystyölle HSL on selvittänyt käyttäjien mielipiteitä asiakaspaneelikeskustelujen avulla.

Pysäkeillä käytössä oleva tila asettaa kuitenkin käytännön rajoituksia merkkikoon suurentamiselle. Vilkkailla pysäkeillä pysähtyy useita busseja ja vuorotiheys on runsas, joten aikatauluille tarvitaan paljon tilaa. Harvemman liikenteen alueilla matkustajainformaation käytössä saattaa olla vain yksi pysäkkitolppaan kiinnitetty kehikko.

Kehitystyö jatkuu asiakaskyselyn pohjalta
 
Syyskuussa testattaviin aikatauluihin on lisätty sinistä tai vihreää väriä luettavuuden helpottamiseksi. Huomiota on kiinnitetty myös linjan reitin esittämiseen. Malli ei ole lopullinen. Muokkaustyö jatkuu lokakuussa asiakaskyselyn pohjalta.

Seuraavassa vaiheessa malliin tehdään tarvittavat muutokset ja kokeilua laajennetaan muiden HSL:n jäsenkuntien alueelle. Tavoitteena on löytää malli, joka soveltuu hyvin erityyppisille pysäkeille.

 

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.