To 3.11.2011

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon teemana 2011 oli ruoka. Kaupunki etsi helsinkiläistä yritystä, yhteisöä tai henkilöä, joka toiminnassaan yhdistää turvallisen ja terveellisen elintarvikkeen ympäristöystävällisyyteen.  Määräaikaan mennessä palkinnon saajaksi jätettiin 45 ehdotusta. Niiden joukosta Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri valitsi voittajaksi Dodo ry:n kaupunkiviljelytoiminnan.

Kaupunkiviljelijät ovat toimineet kolmen vuoden ajan mm. Keski-Pasilassa ja Kalasatamassa. Lisäksi laaritalkoiden avulla on tuettu taloyhtiöitä viljelylaarien perustamisessa pihoille.

Sauri perusteli valintaansa muun muassa sillä, että Dodo ry on ollut Suomessa uranuurtaja kaupunkiviljelyn edistämisessä ja herättänyt keskustelua kaupunkitilan paremmasta hyödyntämisestä. Järjestö on osoittanut, että kaupunkiviljely voi olla osa ruuantuotannon muutosta hajautettuun ja vähähiiliseen suuntaan. 

Dodo on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö, joka tarkastelee ongelmia yhteiskunnallisesti. Kaupunkiviljelytoiminta alkoi Dodo:ssa keväällä 2009 Dodon "Kaupungit ja ruoka" -teemavuoden innoittamana. 

Kaupungeissa viljeltävä ruoka on merkittävä osa globaalia ruuantuotantoa. Dodon kaupunkiviljelyryhmä tutkii ruuantuotannon mahdollisuuksia Helsingissä ja innostaa kaupunkilaisia kasvattamaan itse osan ruuastaan. Kaupunkiviljelyn ajatuksena on tuottaa vihanneksia paikallisesti ja luonnonmukaisesti. Tällöin ruuan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin jos ruoka olisi tuotettu kasvihuoneissa tai tuotu kauempaa.

Kaupunkiviljelyssä suositaan astiaviljelyä, jolloin kasvualusta on puhdas, eikä kasveihin kerry maasta ympäristömyrkkyjä. Dodon kaupunkiviljelmistä otetut näytteet on tutkittu MetropoliLabissa. Tutkimuksissa ei löytynyt merkkejä raskasmetalleista, PAH-yhdisteistä tai kolibakteereista.

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto on tunnustusarvokkaasta työstä yhteisen ympäristömme ja hyvinvointimme puolesta. Kilpailun teema vaihtuu vuosittain. Palkinto on jaettu vuodesta 2008 alkaen.  Palkinnon saaja voi olla helsinkiläinen yritys, yhdistys, yksityinen henkilö, virasto tai laitos, koulu, päiväkoti tai vastaava.

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.