Ma 17.2.2014

Tällä hetkellä Pasilassa Radiokadun kulmilla työskentelee kourallinen luovan alan yrittäjiä. Tavoite on, että heitä on alkusyksyyn mennessä 80.

Frans Tihveräisellä on visio. Hän suunnittelee tuovansa taide- ja kulttuurisisällöt kaikkien taskuun, älylaitteilla.

Frans sai maanantaina YritysHelsingin, NewCo Factoryn Mika Valtasaarelta ja Ari Seppäseltä neuvoja siitä, kuinka edetä idean ja firman perustamisen kanssa. Ideoita annettiin Loft Helsingin Monday Pitch -tapahtumassa Ylen Isossa Pajassa.

Monday Pitch on yksi uuden Loft Helsinki -hankkeen toimintamuodoista. Uransa alussa olevat tekijät ja yritykset saavat apua mm. rahoituksesta ja liike-ideoiden edistämisestä.

Helsingin kaupungin pilottihanke

Loft Helsinkiin, Ison Pajan ensimmäiseen kerrokseen Radiokadun kulmille on nyt tehty vuokrasopimuksia alle kymmenelle luovan alan tekijälle. Ylen toimitilapalveluiden asiantuntija Iiro Koro kertoo, että tavoitteena on saada tiloihin 10 uutta käyttäjää kuukaudessa, jolloin syksyn alkuun mennessä kaikki 80 paikkaa ovat täynnä.

”Loftissa on tapahtumia ja tilaisuuksia viikoittain. Lisäksi Helsingin kaupungin elinkeino-osastolla on verkostonsa luovan alan uusista yrittäjistä. Kiinnostusta on, mutta kyllähän päätöksiä myös harkitaan huolella, mikä on ymmärrettävää”, Iiro sanoo.  

Tilat on suunnattu luovien alojen yrittäjille, freelancereille tai start up -tiimeille. Heille on tilan lisäksi tarjolla mm. tukea ideoille, tapahtumia sekä sparrausta ja neuvoja.

Loft Helsinki on kaupungille pilottihanke. Yhteistyössä mukana Yle / Pasilan Studiot, Urban Office, kaupunkitoimisto, Diges ry ja  Opetus- ja kulttuuriministeriö. Yle on vuokranantaja, operaattorina ja tapahtumakoordinaattorina toimii luovien alojen liiketoiminnan kehittämisyhdistys Diges ry.

Yle vuokraa tiloja lisäksi esimerkiksi Suunnittelutalosta, jossa myös toimii jo pari yritystä, mm. lähes 50 työntekijän Fake Graphics.

Avajaiset 28.2.

Vaikka infoja ja tapahtumia on jo järjestetty Loftin avaustilaisuus Loft open(ning) on vasta tulossa.

”Ilahduttavaa on, että Loft Helsingin toimintaan mukaan tulevat myös Tekes ja Finpro. Tuomme näin yrittäjille tietoa mm. erilaisista julkisen ja kansainvälisen rahoituksen mahdollisuuksista.”  kertoo erityissuunnittelija Taina Seitsara Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta.

Taina junailee Loftin kuvioita ja työskentelee itsekin päivän tai pari viikoittain Pasilassa. Hän näkee Loftin yhteisenä työhuoneena, verkostona ja kohtaamispaikkana.

”Match making ja kohtaamiset voivat olla alku hyvälle yhteistyölle. Esimerkiksi musiikki-alan yrittäjä voi tavata tuottajan, joka myy ja markkinoi. Nyt haemme mukaan Loft-alustalle myös oppilaitoksia ja tutkimusta”, Taina kertoo.

Loftissa on kahdentyyppisiä työpisteitä, kiinteitä sekä mobiileja. Vuokra pitää sisällään Loft Helsinki Pasilan Studioiden jäsenyyden, langattoman internetyhteyden, kopiointi-, skannaus- ja tulostusmahdollisuudet, neuvottelu- ja puheluhuoneiden käytön, kohtaamistilan ja keittiön käytön sekä neuvonta-, yrittäjyys- ja sparrauspalveluita. Lisäksi maksuton kahvi- ja teetarjoilu jäsenille kuuluu Loftin palveluihin.

Elokuvaa, suunnittelua, musiikkia

Yksi Loftin ensimmäisistä yrityksistä on kolmen hengen toteutustoimisto Secretsynapse, joka tekee teollista muotoilua, animaatioita, graafista suunnittelua, protoja, webbiä ja myös messuosastoja.

”Olemme pyörineet erilaisilla start up -alustoilla, mutta Loft Helsingissä kohtasivat hyvä hinta ja erinomainen sijainti”, kertoo Sid Kumpurinne.

”Emme halunneet suljettua toimistoa vaan nimenomaan tilan, jossa voi tavata erilaisia tyyppejä, tuntemattomia tai puolituttuja”, Sid sanoo. 

Myös Commission Helsinki -hankkeen Timoteus Tuovisella on työtila Loftissa. Timoteus on ns. elokuvakomissaari. Hän auttaa elokuvantekijöitä keskitetysti esimerkiksi kaikissa lupamenettelyihin ja kuvaustilanteiden tarpeisiin liittyvissä asioissa. 

Frans Tihveräinen sai viime viikolla ideansa jatkokehittelyyn apurahan Avekin ja Kopioston cd2-pitchauskisassa. Frans ei ole perustamassa ensimmäistä yritystään. Hänellä on jo firma, Himmee creative multimedia.

”Tästä uudesta firmasta tulee vielä himmeempi”, Frans lupaa.

Nykyinen Himmee tekee hakukoneoptimoituja verkkosivustoja. Lisäksi Himmee valokuvaa, mm. tapahtumia, häitä ja konsertteja. Fransilla ei ole työtilaa Loftissa. 

Ei liioin musiikkiduo ja yritys Arne Alligaattorilla, jonka Marcus Granberg ja Jacob Roos osallistuivat Monday Pitchiin.

Jo 10 vuotta sitten perustettu lastenmusiikkibändi Aarne Alligaattori aikoo monistua. Musiikkia ja hahmo on olemassa, samoin pehmolelu ja kirja.

”Saimme juuri konsultointia siihen kuinka liikeideaamme kehitetään, Angry Birdsien jäljillä ollaan. Ja kiitos Ylen Buu-klubbenin ja Nenäpäivän noin miljoona suomalaista jo tunteen Aarnen”, Marcus nauraa.   

LisätietojaLoft Helsinki Pasilan Studiot

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.