Ke 20.8.2014

Pasilan keskustakorttelin asemakaavassa, jota kaupunkisuunnittelulautakunta puolsi kokouksessaan 19.8.2014 on esitetty myös keskustakorttelin uutta nimistöä. Alueelle tulevia uusia nimiä ovat Pasilan asema-aukio, Fredikanterassi ja Firdonkatu.

Fredikanterassi, ruotsiksi Fredriksbergsterrassen, tulee olemaan alue Pasilansillan ja Pasilan keskuksen eteläisen asuin- ja liikekorttelin rakennusten välissä. Nimi on peräisin Pasilan vanhan ruotsinkielisen nimen Fredriksbergin slangimuunnoksesta Fredika.

Niin sanotusta Maistraatinportin jatkeesta on tulossa Firdonkatu (Firdogatan), Fredriksbergin nimestä muodostuneen slanginimen (Firdo–Firdoo–Firido) mukaan. Heikki Paunosen Stadin slangin sanakirjassa on mainittu, että "Firdo!" on ollut myös tervehdys 1930-luvun Pasilassa.

Ennen esikaupunkiasutuksen syntymistä nykyisen Pasilan alueella oli kaksi tilaa, Fredriksberg ja Böhle. Fredriksbergin tilan alueiden halki rakennettiin rautatie vuonna 1862. Tilan alueelle perustettu rautatieasema sai myös nimen Fredriksberg. 

Kun aseman läheisyyteen syntyi 1900-luvun alussa esikaupunkiasutusta, sitä alettiin myös nimittää Fredriksbergiksi. Tämän alueen suomenkieliseksi nimeksi vakiintui jo 1910-luvulla Pasila, Fredriksbergin tilan pitkäaikaisen vuokraajan Karl Pasilan mukaan. Vuonna 1925 Pasila vahvistettiin Fredriksbergin rautatieaseman suomenkieliseksi nimeksi ja vuonna 1927 Fredriksbergin esikaupungin suomenkieliseksi nimeksi.

Lisätietoa Pasilan alueen historiasta

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.