Ke 17.12.2014

Vallilan ideakilpailun voitti Karoliina Hartialan ehdotus AirTnC, joka on uudentyyppinen toimitilojen vuokrauskonsepti. Hartialan mukaan Vallilassa on noin 365 tyhjää toimitilaa, ja ehdotuksen tavoitteena on saada nämä tilat joustavasti ja edullisesti esimerkiksi startup-yritysten käyttöön.

Idean tausta-ajatuksena on se, että tyhjillään olevat tilat aiheuttavat omistajilleen kuluja, jotka saataisiin katettua väliaikaisten vuokralaisten avulla. Ehdotuksen mukaan vuokralaisilta ei peritä markkinahintaista veloitusta, mutta heidän tulee olla valmiita vaihtamaan joustavasti toimitilaa, mikäli omistaja löytää tilalle pitkäaikaisemman, markkina-arvoista hintaa maksavan vuokralaisen. AirTnC kumppaneineen huolehtisi sopimusten teosta ja tilojen sisustuksesta, ja vapaat tilat olisivat varattavissa verkkopalvelun kautta.

Valitsijaraati, joka koostui ideakilpailun järjestäneistä Vallilan alueen yrityksistä ja Helsingin kaupungin elinkeino-osaston edustajasta, kiitti ehdotuksen ekologisia arvoja ja sitä, että samalla Vallilaan syntyisi lisää työpaikkoja ja ihmisvirtoja, joka puolestaan edesauttaisi kivijalkayritysten menestystä alueella. Jaetulla toisella sijalla valoteosten sarja ja konttiliiketilat

Kilpailun kolmas sija jäi jakamatta, sillä toiselle sijalle sijoittui tasapistein kaksi ehdotusta, Linear Flow ja BoxIt.

Timo Hynnisen Linear Flow on valoteosten sarjaan pohjautuva ehdotus, joka tuo Vallilan eri puisto- ja katutiloihin sekä julkisivuihin valon urbaaniin virtauksen. Valoteoksilla parannetaan kaupunginosan ilmettä erityisesti pimeänä vuodenaikana. Suunnitelman mukaan modernit, häikäisemättömät ja energiaystävälliset led-valotekniikkaan perustuvat teokset elävät kaupunginosan rytmin mukaan, tarjoten liikettä ja vaihtelevuutta päivisin, ja rauhoittavaa tunnelmaa öisin.

Raati totesi, että valoteokset lisäisivät Vallilan kiinnostavuutta jopa kansainvälisesti sekä parantaisivat alueen viihtyisyyttä sekä asukkaiden ja kävijöiden tietoisuutta alueen toimijoista.

Erkko Aartin ja Anni Isotalon ehdotus BoxIt tuo Vallilaan edullisia uusia liiketiloja konttien avulla. Asiakasvirtojen äärelle sekä muille sopiville tyhjillään oleville alueille toteutuisi helposti liikuteltavista ja kätevästi muokattavissa olevista konteista ja konttikokonaisuuksista joustavia liiketiloja. Samalla luodaan urbaania kylätunnelmaa, joka elävöittää kaupunkikuvaa ja monipuolistaa alueen palvelu- ja toimitilarakennetta.

Raati näki ehdotuksen parantavan Vallilan palveluvalikoimaa tarjoamalla uudenlaisia tiloja erilaisten toimijoiden pop up-käyttöön. Alueen vetovoima lisääntyisi, joka samalla parantaisi tällä hetkellä tyhjillään olevien toimitilojen kiinnostavuutta.

Kaikki kolme voittajaehdotusta tuovat raadin mukaan toteutuessaan hyötyä niin Vallilan asukkaille kuin alueella työskenteleville tai muuten vieraileville. Alueen yritykset ja Helsingin kaupunki ryhtyvät arvioimaan yhdessä ideoiden toteuttamismahdollisuuksia.

Kilpailulla haettiin uusia näkökulmiaHelsingin kaupunki ja Vallilassa toimivat yritykset GE Healthcare, Meira, Nordea, OP, SOK ja Sonera toteuttivat Validate in Vallila -ideakilpailun yhdessä Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa.

Lokakuun lopussa käynnistetyn kilpailun tarkoituksena oli löytää uusia näkökulmia Vallilan yritysalueen, Teollisuuskadun ja koko Vallilan kehittämiseen siellä liikkuvien noin 15 000 työntekijän ja 8 000 asukkaan sekä vierailijoiden kannalta. Määräaikaan, 20. marraskuuta mennessä, kilpailuun kertyi 18 ehdotusta. Yritysten ja Helsingin kaupungin edustajista koostuneen raadin esikarsinnan jälkeen seitsemän parhaan idean esittäjät kutsuttiin Vallilassa järjestettyyn valmennusiltapäivään 2. joulukuuta. Tuolloin finalistit pääsivät jatkokehittämään ideoitaan yhdessä yritysten ja kaupungin edustajien kanssa ja saivat lisäksi finaalia varten oppia ehdotuksensa esittelyyn YritysHelsingin yritysneuvoja Mika Valtasaaren pitchaamiskoulutuksessa.

Seitsemän parasta ehdotusta kamppailivat kolmesta palkintopaikasta finaalissa tänään 16. joulukuuta. Paras ehdotus palkittiin 1 500 eurolla ja kaksi muuta kärkeen sijoittunutta 1 000 eurolla. Voittajat sekä kaikki finaaliin päässeet saivat luotua kontaktin alueen yritysten ja Helsingin kaupungin kanssa, mikä voi johtaa mahdollisuuteen päästä kehittämään ideaa eteenpäin.

Kilpailusivusto on edelleen tutustuttavissa osoitteessa: nuoriyrittajyys.fi/validateinvallila