To 24.9.2015

Kehäradan maanalaisten asemien oivaltava suunnittelu toi palkinnon arkkitehti Arttu Suomalaiselle PES-Arkkitehdit Oy:stä.

Kiinteistöviraston Geofantti-palkinto luovutettiin Suomalaiselle huomionosoituksena pohja- ja kalliorakennustaidon hyödyntämisestä Helsingin seudun viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden parantamisessa.

Heinäkuussa käyttöön otettu Kehärata yhdistää Helsingin keskustan ja Helsinki–Vantaan lentoaseman. Radan maanalaiset asemat on suunnitellut PES-Arkkitehdit Oy.

Asemien suunnittelussa on oivallettu ennakkoluulottomasti, millaisia mahdollisuuksia maanalainen rakentaminen suo kaupunkirakenteessa, todetaan palkintolautakunnan perusteluissa. Aviapoliksen ja lentokentän asemat ovat hyviä osoituksia siitä, että myös maan alle on mahdollista toteuttaa ilmavia, näyttäviä ja korkeatasoisia julkisia tiloja.

Lentokentän tunneliasemaa palkintoraati kiittää etenkin upeasta käytävästä kalliopaljastumineen sekä vaikuttavasta hissi- ja porraskuilusta. Myös Aviapoliksen aseman tilaratkaisut muodostavat jylhän ja monipuolisen kokonaisuuden. Aviapoliksen kallioon louhittu asemahalli sijaitsee noin 35 metrin syvyydessä lentoaseman läheisyydessä.

Palkinto luovutettiin 24. syyskuuta järjestetyssä Tieteiden iltapäivä -tilaisuudessa. Joka toinen vuosi jaettava Geofantti-tunnustus myönnettiin ensi kertaa vuonna 2005. 

Kuva: Ilkka Vähäaho

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.