Ke 10.2.2016

Helsingin kaupunki myy Keski-Pasilan keskusta varten maata sekä alueiden käyttö- ja hallintaoikeuksia 46 miljoonalla eurolla. Maanrakennustyöt alueella ovat parhaillaan vauhdissa.

Kiinteistölautakunta käsittelee 11. helmikuuta esitystä, jonka mukaan kaupunki myy Keski-Pasilan keskuksen toteuttamiseen tarvittavat määräalat yhdessä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Ostajina ovat YIT Rakennus Oy:n perustamat kiinteistö- ja asuntoyhtiöt. Esityksen mukaan kaupunki myy keskusta varten Pasilansillan alta myös yleisten alueiden käyttö- ja hallintaoikeuksia.

Kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen myymän kokonaisuuden kauppahinta on noin 141 miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus on noin 46 miljoonaa euroa. Myytävistä alueista muodostetaan keskukselle noin kolmen hehtaarin kokoinen tontti.

Maaliskuussa allekirjoitettava kauppakirja perustuu kaupungin, valtion ja YIT:n jo aiemmin solmimiin sopimuksiin. Hankkeen toteutussopimus allekirjoitettiin vuonna 2014 Helsingin kaupungin, Senaatti-kiinteistöjen, Liikenneviraston ja YIT Rakennus Oy:n välillä. Samassa yhteydessä tehtiin kiinteistökaupan esisopimus sekä allekirjoitettiin KVR-urakkasopimus kaupungille tulevista julkisista osista.

Laaja rakennuskokonaisuus

Maakauppojen myötä YIT toteuttaa Triplaksi nimetyn kokonaisuuden, joka ulottuu keskuksen tontin ja Pasilansillan alaisen osan lisäksi rata-alueelle nykyiselle Pasilan asemalle ja sen päälle. Keskuksen myytävälle tontille rakennetaan noin 140 000 k-m2:n laajuinen kokonaisuus, johon kuuluu kauppakeskus, asuntoja, toimistoja, hotelli, maanalainen pysäköintilaitos ja metroasemavaraus.

Pasilan asema uusitaan ja sen yhteyteen rakennetaan toimistoja ja liiketiloja. Senaatti-kiinteistöt myy Pasilan aseman sekä sen yhteyteen toteutettavia keskuksen osia varten kaksi tonttia aseman itäpuolelta. Keskuksen kokonaislaajuus on noin 190 000 k-m2 ja bruttoala noin 360 000 m2.

Keski-Pasilan keskuksen toteuttaminen maksaa kaikkiaan noin miljardi euroa. Kauppakeskuksen ja sen yhteyteen tulevan pysäköintilaitoksen osuus on siitä noin 600 miljoonaa euroa. Kauppakeskukseen tulee vuokrattavaa tilaa yli 85 000 neliötä noin 250 eri toimijalle sekä pysäköintipaikkoja noin 2 300 autolle.

Triplan rakennustyöt etenevät

Keskuksen rakennustyöt käynnistyivät Keski-Pasilassa kesällä 2014 uuden Pasilansillan rakentamisella nykyisen sillan eteläpuolelle. Parhaillaan keskuksen alueella tehdään maanrakennustöitä. Kokonaisuuden on tarkoitus valmistua vuoteen 2021 mennessä. Ensimmäisenä valmistuu kauppakeskus loppuvuodesta 2019, jolloin myös uusi Pasilan asema otetaan käyttöön. Rakennustöiden ajaksi YIT toteuttaa nykyisen aseman pohjoispuolelle väliaikaisen aseman.

Pasilasta rakentuu tulevina vuosina Helsingin toinen keskus ja entistä tärkeämpi liikenteen kohtauspaikka. Asukkaiden ja työpaikkojen määrä kaksinkertaistuu Pasilassa vuoteen 2040 mennessä. Kaupunki panostaa merkittävästi Pasilan katuihin, liikennejärjestelyihin ja joukkoliikenteeseen ja Liikennevirasto rakentaa läntisen lisäraiteen sujuvoittamaan junaliikennettä.

Kiinteistölautakunnan esityslista 11.2.2016

Tietoa Triplasta

Tietoa Pasilan rakentamisesta

Liikenneviraston hankkeet Pasilassa

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.