Ti 10.5.2016

Helsingin Myllypuroon luvitettiin tänään uusi, omaleimainen kampus, joka tulee Metropolia Ammattikorkeakoulun käyttöön. Rakennukset sijoittuvat erittäin näkyvälle paikalle Kehä I:n ja Liikuntamyllyn kupeeseen.

Rakennuslautakunta luvitti tänään myös Pasilan aseman viereen rakennettavan kauppakeskuksen, Mall of Triplan ja Triplan tapahtuma-alueen. Myöhemmin on tarkoitus rakentaa vielä Triplan asunto-, hotelli- ja toimistotornit.

Myllypurolle elinvoimaa uudesta kampuksesta

Myllypuroon nousee Metropolian opintokampus, jonka muodostaa neljä 5-8-kerroksista, toisiinsa kytkettyä rakennusta. Metroaseman läheisyyteen, hyvin näkyvälle paikalle nouseva omaleimainen kokonaisuus on suunniteltu osittain metroradan päälle.

Kampuksen pihan ”toritasolta” avautuu rakennuksen pääsisäänkäynti auloineen. Samassa kerroksessa ovat suuret kokoustilat, ravintola sekä ulkopuolisiin yrityksiin kontakteja luovat tilat. Toritason yläpuolisiin kerroksiin tehdään monipuolisia opetustiloja, avoimia oppimistiloja, kirjasto sekä opettajien ja hallinnon työtiloja. Toritason alapuolelle sijoittuu mm. verstas- ja laboratoriotilaa, liikuntasaleja sekä huolto- ja pysäköintitilat.

Rakennuksen julkisivut verhotaan melko kapeilla, pääosin rei'itetyillä, vaaleiksi polttomaalatuilla, julkisivulamelleilla. Rakennuksen suorissa päätyosissa ja nivelosissa on pääosin lasiverhous. Myös pihatasolla on lasijulkisivua. Julkisivusta nousevat esiin oranssinruskeiksi, lähes ruosteen värisiksi muuttuvat pienet corten-teräksellä verhottavat osuudet. Ylimmissä kerroksissa olevien parvekemaisten terassien seiniin on suunniteltu ruskeaa puupanelointia.

Kaupunkikuvaneuvottelukunta arvioi rakennusten veistoksellisen massoittelun onnistuneeksi. Kokonaisuuden ulkoinen hahmo ja mielenkiintoiset ja vaihtelevat sisätilat muodostavat neuvottelukunnan mielestä luontevan kokonaisuuden.

Kampuksen opetustilat on suunniteltu mahdollisimman systemaattisiksi ja muuntojoustaviksi, sillä tavoitteena on yhteiskäyttöön tulevien tilojen yleispätevyys ja tehokas käyttö. Erikoistiloja lukuun ottamatta opetustiloja voi varata joustavasti tilanhallintajärjestelmällä. Käytävien varsille on sovitettu avoimia oppimistiloja, joissa opiskelijat voivat työskennellä vapaamuotoisesti. Ylimmissä kerroksissa on kaksi parvekemaista terassia, joissa voi myös opiskella.

Myllypuron kampus, jonne muuttaa noin 6000 opiskelijaa ja 500 työntekijää, tulee olemaan suurin Metropolian neljästä kampuksesta. Se vilkastuttaa ja elävöittää Myllypuron aluetta. Metropolian on tarkoitus tehdä yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Kampukselle kootaan Metropolian seuraavat toiminnot:

  • sosiaali- ja terveysalan koulutus ja innovaatiotoiminta
  • rakennus- ja kiinteistöalan koulutus ja innovaatiotoiminta
  • korkeakoulun johto ja keskitetyt yhteiset toiminnot.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Työyhteenliittymä 4U / Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy ja Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy. Pääsuunnittelijana toimii professori, arkkitehti Rainer Mahlamäki.

Kohteen kuvia saa Helsingin aineistopankista.

Triplan suurelle kauppa- ja tapahtumakeskukselle lupa

Triplan uusi kauppakeskus ja sen yläpuolelle tuleva tapahtuma-alue tapahtuma-, viihde- ja kulttuuritiloineen saivat tänään rakennusluvan. Lupaan sisältyvät myös Triplan edustalle tuleva Fredikanterassi sekä Pasilan asemalle ulottuva yhdyssilta.

Kolmikerroksinen kauppakeskus muodostaa Triplan Länsi-Pasilan puoleisen asuntolohkon ja kaupallisen keskilohkon jalustan. Pienehkö kaksikerroksinen ravintolaosuus nousee asuntolohkon pihalle. Kauppakeskuksen julkisivu jää osittain nykyisen Pasilansillan alapuolelle. Pohjoispuolella kauppakeskuksen lähes 200 metrin pituinen julkisivu verhotaan kolmiulotteisilla aukotetuilla metallipaneeleilla.

Viisikerroksinen, muuntojoustava tapahtuma-alue asettuu Triplan keskilohkoon kauppakeskuksen yläpuolelle. Se nousee suunnitteilla olevien hotelli- ja toimistorakennuksen väliin.

Tripla-kokonaisuuden sisätiloihin muodostuu julkisten tilojen sarja, jota pitkin pääsee kävelemään Länsi-Pasilan puolelta asemalle ja sieltä edelleen sillan kautta Itä-Pasilaan. Sisätilat suljetaan suunnitelman mukaan öisin muutamaksi tunniksi.

Kauppakeskuksen alin kerros liittyy etelässä Tornikujaan, pohjoisessa Firdonkatuun ja idässä Veturitiehen. Keskimmäinen kerros liittyy lännessä Pasilankatuun. Eteläreunaltaan kauppakeskus liittyy koko Pasilansillan pituudelta Fredikanterassin julkiseen kaupunkitilaan. Kauppakeskus on suunniteltu esteettömäksi.

Kauppakeskuksen lupa on haettu kaksivaiheisena. Ennen rakentamista toimitetaan tarvittavat piirustukset ja lisäasiakirjat. Julkisivusuunnitelmat ovat tässä vaiheessa alustavia.

Kauppakeskuksen pääsuunnittelijana toimii arkkitehti Marja-Leena Honkanen ja tapahtuma-alueen pääsuunnittelijana arkkitehti Jaakko Hassi Arkkitehdit Soini & Horto Oy:stä.

Kohteen kuvia saa Helsingin aineistopankista.

Kolme asuinkerrostaloa ja Saudi-Arabian suurlähetystö saivat luvan

Rakennuslautakunta myönsi lisäksi luvan Sörnäisiin nousevalle 4-6-kerroksiselle asuinkerrostalolle sekä 7-kerroksisille asuinrakennuksille Laaksoon ja Jätkäsaareen. Myös Saudi-Arabian kuningaskunnan suurlähetystölle ja lähetystön henkilökunnan asunnoille on myönnetty rakennuslupa Kuusisaareen.  

 

Lisää tietoa

Lue kaikki rakennuslautakunnan päätökset päätöstiedotteesta. Päätösehdotukset löytyvät kokouksen esityslistasta.

Kokouksen virallinen pöytäkirja (9/2016) julkaistaan myöhemmin rakennusvalvontaviraston verkkosivuilla.

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.