Ma 9.5.2016

Pasilan myllerrys näkyy parhaillaan erityisesti aseman tuntumassa, mutta alue uudistuu lähivuosien aikana paljon isommalla säteellä. Helsingin keskusta laajenee Pasilaan ja Pasilasta tulee Helsingin toinen keskusta. Kun Pasilassa nykyään on reilut 10 000 asukasta, 2040 asukkaita on 25 000. Työpaikkojen määrä kasvaa samaan aikaan 23 000:sta 50 000:een.

Projektipäällikkö Dan Mollgren Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta kertoo, että uudistuvasta Pasilasta tulee kaupunkimainen ja värikäs kaupunginosa, jossa tehdään työtä, asutaan ja ennen kaikkea viihdytään. Joukkoliikenteen risteyskohtana Pasilan merkitys kasvaa entisestään, kun Pasilan ja Ilmalan asemat ja niihin kytkeytyvän joukkoliikenteen puitteita parannetaan.

Asuntotuotannosta tulee monipuolista, palvelutarjonta kasvaa uusiin ulottuvuuksiin ja yleiset alueet, kuten puistot, laajenevat.

– Keski-Pasilassa kaupunkisuunnittelun tärkeimpiä tavoitteita on ollut yhdistää Itä- ja Länsi-Pasila esimerkiksi toimivalla jalankulkuverkostolla. Pohjois-Pasilan suunnittelussa on keskeistä luoda jatkuvuutta Hakamäentiestä ja radasta huolimatta. Tulevaisuudessa Pasila koetaan toivottavasti yhtenä kaupunginosana. Kenties yksi nimikin riittää, Mollgren visioi.  

 

Väliaikainen asema käyttöön ensi vuonna

Kaikkein eniten huomiota Pasilassa on saanut aseman Tripla-keskuksen lisäksi Keski-Pasilan tornialue, jonne suunnitellaan jopa 40-kerroksisia torneja. Kerrosten lukumäärä ei tosin vielä ole selvillä, sillä tornialueen kansainvälinen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu alkaa vasta tämän vuoden loppupuolella. Kerroksia on kuitenkin tulossa vähintään 15, ja niihin tulee asuntoja, työpaikkoja ja palveluja.

Kaupunkimaisuus näkyy myös asemasta heti luoteeseen rakentuvissa uusissa Ratapihakortteleissa, joissa niissäkin asumiseen yhdistetään toimitiloja.

 3D Render

Myös Pasilan asematerminaali rakennetaan kokonaan uusiksi, mutta ennen kuin varsinaista asemaa päästään rakentamaan, käyttöön otetaan väliaikainen asema 2017–2019.

– Aseman uudistaminen on niin iso operaatio, että olemme päätyneet tilapäisen aseman rakentamiseen, Mollgren kertoo.

Nykyinen asema suljetaan kesällä 2017, ja uutta asemahallia ryhdytään rakentamaan heti sen jälkeen.

Uusi asemahalli avataan samaan aikaan kuin sen yhteyteen tuleva uusi kauppakeskus, loppuvuodesta 2019.

 Arkkitehtitoimisto Ajak

Maaliikennekeskuksen tilalle koteja ja toimistoja

Hieman pohjoisemmaksi Ilmalaan on sinnekin tulossa toimistoja, asuntoja ja palvelutiloja. Uuden Ilmalan torin ja Televisiokadun alueelle tulee uusia toimistoja. Yleisradion alueelle ja Pöllölaaksoon saadaan pääasiassa koteja, myös erityisasumisen tarpeisiin.

Tarkoituksena on rakentaa alueelle hieman myös myymälätiloja sekä työhuone- ja monikäyttötilaa.

Pasilan rakentaminen jatkuu täältä yhä pohjoisemmas, myös maaliikennekeskuksen alueelle. Maaliikennekeskus on lopettanut Metsäläntien varrella, ja sen tilalle päästään rakentamaan koteja ja toimistoja.

Pohjois-Pasilan ratapihasta sen sijaan on tulossa henkilöjunaliikenteen pääasiallinen huoltopaikka.

 

Vanhojenkin asuntojen arvostus kasvaa

Asuntorakentaminen jatkuu myös Vallilan Konepajan alueella, mutta täällä rakennuksista yli puolet on valmiina. Historiaa henkivälle konepaja-alueelle Pasilan kaakkoisosaan tulee myös työpaikkoja, ja kortteleiden väliin jää vehmaita puistoja.

Uudisrakentaminen vaikuttaa myös olevassa oleviin asuntoihin: niiden neliöhinnat ovat nousseet. Keskimääräinen asunnon myyntihinta Pasilan alueella oli viime vuonna 4 200 euroa neliöltä.

 

Itäpuolelle toimistorakennuksen tilalle asuntoja

Muutoksia tulee myös Itä-Pasilaan. Rauhanaseman lähellä, Asemamiehenkatu 3:n vajaakäytössä ollut toimistorakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan asuinkerrostalo. Uuden talon kerrosten määrää ei vielä ole päätetty, mutta suunnitelman mukaan niitä voisi olla 6–13.

Tarkoitus on rakentaa vanhan toimistotalon tilalle U:n muotoinen talo, jonka katolle on tulossa kerho- ja saunatiloja.

Pasilan kirjaston sisääntuloaukion paikka muuttuu hieman Asemamiehenkatu 3:n rakentuessa, ja Junailijankujan puoleista katua elävöitetään liiketiloilla.

 

Pasila nyt

  • Yli 23 000 työpaikkaa
  • 1,1 miljoonaa kerrosneliömetriä
  • Yli 10 000 asukasta
  • 0,5 miljoonaa kerrosneliömetriä

Pasila 2040

  • 50 000 työpaikkaa
  • 2,2 miljoonaa kerrosneliömetriä
  • 23 000 asukasta
  • 1 miljoonaa kerrosneliömetriä

 

Teksti: Kirsi Riipinen

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.