Ti 23.5.2017

Vanha Pasilan asema on siirtymässä historiaan, ja sulkee ovensa lopullisesti 19.6. Asema on ollut tärkeä osa kaupunkilaisten arkea, ja ennen poistumistaan se jättää kaupunkilaisten mieliin vielä yhden hienon muiston: kuuluisa katutaiteilija Sabek (kuvassa) toteuttaa sen eteläosan katolle koko seinämän mittaisen, näyttävän muraalin.

Muraalin maalaaminen alkaa 23.5. ja se jatkuu toukokuun loppuun asti. Maalausta pääsee ihailemaan jo sen syntyessä sekä muutaman viikon ajan sen valmistuttua. Teoksen toteuttaa kaupunkitaideyhdistys Helsinki Urban Art yhdessä YIT:n kanssa.

-Halusimme muraalia tekemään maailmanluokan taiteilijan, jonka tyyli sopii kaukaa katsottavaan teokseen, ja joka maalaa spray-maalilla, sillä maalattavan pinnan materiaalit käytännössä sitä vaativat. Niinpä päädyimme espanjalaiseen Sabekiin, joka itsekin halusi ehdottomasti mukaan, kertoo Jaakko Blomberg Helsinki Urban Art Oy:stä.

Sabekin töiden tunnistettavimmat piirteet ovat vahva värien käyttö ja eläinhahmot. Hänen ensimmäiset teoksensa ilmestyivät Madridin Vallecan työläiskaupunginosan seinille, ja hyvin nopeasti hän loi oman tyylinsä. Sittemmin Sabek on kiertänyt ympäri maailmaa niin Yhdysvalloissa, Uudessa Seelannissa, Euroopassa kuin Aasiassakin. Pasilasta hän jatkaa matkaansa Georgiaan.

Sabek tekee näyttävien muraalien lisäksi pienempiä teoksia omassa studiossaan. Oman naamansa ja oikean nimensä näkymistä hän sen sijaan välttelee monien muiden katutaiteilijoiden tapaan. Katutaiteeseen on perinteisesti kuulunut taiteilijan henkilöllisyyden piilottelu, sillä aina tehdyt teokset eivät ole olleet laillisia. Taiteilijan häivyttäminen korostaa myös huomion kiinnittämistä itse taiteeseen, ei henkilöön.

Julkisivun purkaminen alkaa pian muraalin valmistumisen jälkeen, joten teoksen elinkaari jää lyhyeksi. Katutaiteen luonteeseen kuuluu kuitenkin olennaisesti väliaikaisuus ja ajankohtaisuus, eikä vastaavaa teosta olisi voitu tehdäkään käytössä olevaan asemaan.

-Väliaikainen taideteos on myös hatunnosto ja tribuutti Pasilan aseman ja katutaiteen historialle. Iso teos tavoittaa useita ihmisiä ja teokseen liittyy olennaisesti sen purkamisen herättämät tunteet, selventää Emmi Joru Helsinki Urban Art Oy:stä.

Pasilan asemalle on luvassa myöhemmin myös enemmän taidetta, sillä 5.-6.6. siellä maalataan työmaa-aitoja sekä ammattitaiteilijoiden että yleisön voimin. Myös lapsille on luvassa oma taidepajansa. Asemalla tapahtuu tuolloin paljon muutakin kiinnostavaa. Tapahtumista on tulossa lisätietoa vielä toukokuun aikana. 

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.