To 31.8.2017

Pohjoisbaana on uusi nopea pyöräilyreitti ja se liittyy sekä etelässä että pohjoisessa nykyisiin väyliin. Pohjoisbaana kuuluu ns. pyöräliikenteen laatukäytäviin eli baanaverkkoon. Reittiosuus Ratapihantie–Käpylän asema on osa pääradan varren baanayhteyttä. Entinen pääradan suunnan pyöräilyreitti sijaitsi Louhenpuistossa mäkisessä maastossa mutkitellen.

Baanaverkon tavoitteena on tehdä pyöräliikenteestä sujuvampi ja houkuttelevampi vaihtoehto myös entistä pidemmille matkoille, jotta kaupungin asettamat tavoitteet pyöräliikenteen lisääntymisestä voivat täyttyä.

Pyörätie on päällystetty punaisella asfaltilla ja jalkakäytävä normaalilla asfaltilla. Liikennemuodot on erotettu toisistaan noppakiviraidalla. Pyörätien leveys on neljä metriä ja jalkakäytävän kaksi metriä lukuun ottamatta kallioleikkauskohtia, jossa se on 1,25 metriä.

Baanallafillaristi on kunkku

Helsinkiin rakennetaan pyöräliikenteen runkoväylien, baanojen verkkoa. Kun baanaverkko on valmis, Helsingissä on 160 kilometriä pikapyöräväyliä, jotka yhdistävät suurimmat asuin- ja työpaikka-alueet.

Baanat ovat lähtökohtaisesti kaksisuuntaisia pyöräteitä, jotka on eroteltu selkeästi muusta ajoneuvoliikenteestä. Baana voi kulkea lyhyen matkaa myös rauhallisella kadulla, pyöräkaistalla tai yksisuuntaisella pyörätiellä. Jalankulku erotellaan baanoilla aina pyöräliikenteestä.

Jotta pyöräily olisi sujuvaa, baanat suunnitellaan mahdollisimman suoriksi ja tasaisiksi. Linjauksissa hyödynnetään muun muassa junaratojen ja pääväylien vierustoja sekä puistokäytäviä. Sujuvuutta edistetään myös pysähdysten minimoinnilla, laadukkailla alikuluilla ja silloilla sekä toimivilla risteysjärjestelyillä.

Baanojen valaistukseen ja talvihoitoon kiinnitetään erityistä huomiota. Yhtenäisen laatutason ansiosta baanat on helppo tunnistaa, mikä auttaa pysymään reitillä. Perille pääsyä auttaa myös johdonmukainen opastus.

Pohjoisbaanan viralliset avajaiset ovat 28. syyskuuta.

Karttapiirros baanaverkosta (jpg 670 kt)

Lisätietoja Pohjoisbaanasta: projektinjohtaja Jukka Repo kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 39968

Lisätietoja baanaverkosta: pyöräilykoordinaattori NiklasAalto-Setälä kaupunkiympäristön toimiala puh. 040 336 2042

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.