Pe 9.3.2018

Ilmalan ydin, Ylen naapurusto, on kehittymässä eläväksi ja viihtyisäksi kaupunkitilaksi. Alueelle suunnitellaan uusia asuntoja ja lisää toimitilaa, mutta myös tilaa vaikka tapahtumien järjestämiselle.

Suunnittelijoidensa, tiimipäällikkö Dan Mollgrenin ja arkkitehti Elina Suonrannan, mielestä alue on persoonallinen lintukoto. Juna-asema on tutun maamerkin, Ylen linkkitornin, kupeessa. Lentokentälle pääsee reilussa 20 minuutissa, ja ratikka alkaa kulkea Ilmalantorille asti.

Arkkitehti Elina Suonranta pitää tulevaa Ilmalan ydintä persoonallisena alueena. Kaikki on lähellä, myös hieno luonto Keskuspuistossa.

Keskuspuisto on aivan liki, ja sinne suuntaava unohtaa hyvin pian, kuinka keskellä pääkaupunkia ollaan.  

Mallia BBC:n kampuksesta

Mitä kaikkea Ylen kotipaikkana tunnetulla alueella on tapahtumassa?

Havainnekuvat näyttävät alueen mullistuvan. Aiemmin suljettuun Ylen puistoon pääsevät muutkin kuin yleläiset jo nyt, mutta alue muuttuu yhä monipuolisemmaksi. Sitä päästään kehittämään ja tiivistämään, kun Ylen huoltoliikenne siirtyy maan alle ja osa toimitiloista puretaan lähivuosina tarpeettomina.

Yle pysyy Ilmalassa myös jatkossa. Alueelle pohditaan yhdessä muiden media-alan toimijoiden kanssa mediakampusta, joka palvelisi monien tarpeita. Uudisrakennukseen suunnitellaan muun muassa uusia studioita ja kuvaustiloja, koska monet Helsingin kuvaustilat poistuvat kaavamuutosten vuoksi.

Havainnekuvassa näkyy uusi Ylen alueelle rakentuva mediakampus.

Toimitilat ovat yhä tehokkaammin käytössä, niin myös Ylessä. Aiemmin yhtiöllä oli 150 000 neliötä, nyt niitä on noin 110 000 neliötä ja vuonna 2022 enää 85 000, kun Kuljetustalo, Suunnittelutalo, Lavastamon L-siipi ja Pikku Paja puretaan.

– Kaavoittaja on ollut todella hienosti mukana mediakampushankkeen suunnittelussa, kertoo Ylen toimitilapalvelujen päällikkö Matti Uotinen.

ltä.

 – Olemme tutkineet vastaavanlaisia hankkeita muualla maailmassa. Yksi esikuva on Manchesterin mediakeskittymä, Media City. Siellä kampuksella on BBC:n ohella alan muitakin toimijoita, kuten ITV. Kampuksella järjestetään muun muassa koulutuksia ja studiokapasiteettia vuokrataan kaikille toimijoille.

Mediakampuksen sijaintina Ilmala on Uotisen mielestä ylivoimainen. Ilmalan asema on vieressä, bussit ja ratikat kulkevat vierestä ja perustuotantoinfrastruktuuri on jo olemassa.   

Tapahtumakeidas ja kahvilapalveluja

Mollgren kertoo, että Ylen naapurustosta on tulossa yhä avoimempi. Tiivistyvälle alueelle mahtuu esimerkiksi kahvila- ja ravintolapalveluja. Ilmalan ytimeen on ideoitu myös Turun Logomon kaltaista julkista kulttuuri- ja tapahtumakeidasta, jonne on Ilmalan asemalta suora helppo kulkureitti.

Ylen alueen keskellä olevaa puistoa kehitetään hengähdyskeitaaksi työntekijöille ja asukkaille.

– Tarkoitus on saada elämänsykettä aamusta iltaan sekä rakennusten katutasoon erilaisia liiketiloja. Ilmalan aseman tuntumassa on paljon potentiaalia, mikä on tarkoitus saada nykyistä paremmin käyttöön, kertoo Mollgren.

Alueella töissä käyvien määrä lisääntyy jo uusien studiotilojen ansiosta, mutta toimitilaa on tulossa alueelle muutoinkin. Ilmalaan ovat muuttaneet jo esimerkiksi HSY, Hartela, Sweco ja Danske Bank. VR on siirtämässä pääkonttorinsa Ylen Isoon Pajaan. 

Palveluja tarvitaan myös Triplan ulkopuolella

Ilmalan ydintä rakennetaan myös uusille asukkaille, sillä alueelle on tulossa koti noin tuhannelle ihmiselle. Asuntoja on tulossa Radiokadun varteen sekä SVUL:in toimistorakennuksen tilalle, jonne on tulossa myös päiväkoti.

Radiokadun reunaa pysäköintilaitoksen vieressä tutkitaan niin ikään asuntorakentamisen paikkana. Uusia asuntoja suunnitellaan myös MTV:ltä vapautuvan rakennuksen paikalle. MTV on muuttamassa rakennuksesta vuokrasopimuksen päättyessä 2022.

Ilmalassa pidetyssä asukasillassa helmikuun alussa tuli selkeästi esille nykyisten asukkaiden toive saada omaan naapurustoonsa palveluja. Niitä onkin tulossa.

Ylen puistoalueelle pääsevät ulkopuolisetkin jo nyt.

– Voisi ajatella, että Keski-Pasilan Tripla Suomen suurimpana kauppakeskuksena syö jatkossa kaikki alueen palvelut, mutta ihan niin kehitys ei mene. Asema on vilkas, ja ihmisiä liikkuu Triplaa laajemmalla alueella, mikä houkuttelee perustamaan lähistön katutasoon liikkeitä, Mollgren sanoo.

Mollgren ja Suonranta pitävät Ilmalan seutua erittäin mielenkiintoisena. Uudet toimitilarakennukset ja tiiviit korttelit tekevät alueesta urbaanin, ja saavutettavuus on erinomainen. Kerroksellisuus näkyy alueella hienosti, ja esimerkiksi Ylen vanha lähetyskeskus 1920-luvulta säilytetään.

Alueen asukkaille Keskuspuisto on hyvin arvokas.

– Reitit puistoon ovat olleet hieman piilossa. Nyt tarkoitus on avata kulkureittiä sinne, Suonranta kertoo. 

Jokaisella toteuttajalla velvoitteensa

Ilmalan uusissa suunnitelmissa jokaisella toteuttajalla on velvoite, joka tukee alueen palveluverkon rakentumista. Yleiskaava korostaa kivijalan monipuolisuutta.

Tavoitteet ja velvoitteet muotoiltiin suunnittelun alkumetreillä, ja niin maanomistajien kuin rakennuttajien on ollut helppo ymmärtää ne. Esimerkiksi Yle asetti tavoitteekseen liikenneturvallisuuden parantamisen, mikä toteutuu, kun logistiikka siirtyy maan alle.

Alueella tavoitellaan kaiken kaikkiaan samaa kuin nyt muuallakin Pasilassa, toisin sanoen tiivistä rakentamista, missä eri toiminnot sekoittuvat. Ilmalasta tulee osa urbaania kaupunkia, mutta sen omaleimaisuutta korostaa paitsi Keskuspuisto, myös Yle studioalueineen. Ohikulkevat julkkikset ovat täällä arkipäivää. 

Vanha lähetyskeskus säilyy uudellakin mediakampuksella.

Ilmalan studioalue

  •  Ylen alueelle ja sen lähiympäristöön on suunnitteilla uusi mediakeskus studiotiloineen.
  • Radiokadun varteen suunnitellaan uusia asuntoja.
  • Myös SVUL:in toimistorakennuksen tilalle on tulossa kerrostaloja sekä päiväkoti.
  • Mahdollista saada asuntoja myös Radiokadun reunalle pysäköintilaitoksen viereen. Tilannetta selvitetään.
  • Kävelyreittejä kehitetään. Reittien risteyskohtaan Uutiskadulle suunnitteilla tapahtuma-aukio. 

Lisää aiheesta:

Ilmalaan rakentuu monipuolinen uusi kaupunginosa

Uutta Helsinkiä - Pasila

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.