Ke 14.3.2018

Kasvava Pasila on jatkossa monta aluetta, joiden omaleimaiset nimistöt johdetaan postinkuljetuksesta, rautateistä, kuljetusalasta ja vähän slangistakin.

Rullakkokatu päättyy Leimasinkatuun ja Postiljooninkatuun. Siltä taas pääsee muun muassa Lavakadulle ja Kollikadulle. On myös Kollikallio!

Pasilan pohjoisimman, Metsäläntien rajaaman asuinalueen nimet ovat logistiikka-alalta, toimihan alueella aiemmin maaliikennekeskus.

Pasilan ratapihakorttelien nimissä elää rautatiesanasto, on Höyrykatu ja Tenderinlenkki. Tenderi tarkoittaa hiilivaunua. Rautatiesanastoa on jo ennestään käytetty Itä-Pasilassa.

Länsi-Pasilan slanginimi oli entisajan Helsingissä Fredika, onhan alueen vanha ruotsinkielinen nimi Fredriksberg, samoin alueella sijainneen tilan nimi. Siitä saa nimensä Fredikanterassi, joka sijoittuu Pasilansillan yhteyteen rakennettavalle laajalle jalankulkualueelle.

Mutta mikä ihmeen Firdonkatu? Fredriksbergistä syntyi slanginimiä Firdo, Firdoo ja Firido. Lisäksi Heikki Paunonen mainitsee sanakirjassaan Stadin slangi, että Firdo oli 1930-luvulla Helsingissä tervehdyssana. Nyt kun Pasilaan rakennetaan lisää, sen keskustakortteleita halkoo Firdonkatu.

Ilmalan asemalta pohjoiseen kulkevat Sähkekatu ja Postiljooninkatu. Lisäksi on Sähketori, Postisoudunkatu ja Filatelistinkatu. Nimet juontavat juurensa Postin lajittelukeskuksesta Pasilassa.

Eckerönpuiston nimikin liittyy postiin. Suomen komein, Engelin piirtämä posti sijaitsi Eckerössä Ahvenanmaalla. Nyt kyseinen rakennus on avoinna kävijöille kesäaikaan.

Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu vaikuttaa vielä nimistöön. Tornialueelle rakennetaan merkkirakennuksia, aukioita ja jalankulkureittejä, joten sinne on varmasti luvassa kiinnostavaa nimistöä. Torniaukion asemakaava valmistuu vuodenvaihteessa 2019–2020.

Uudet toimistot ja liiketilat kaksinkertaistavat Pasilan työpaikkamäärän vuoteen 2040 mennessä noin 50 000:een. Liiketiloja ja työpaikkoja tulee lisää kaikille alueille ja samalla Pasilan rooli tapahtumakaupunginosana vahvistuu. Kun Pasilaan rakennetaan lisää, asukasmäärä lähes kolminkertaistuu 30 000:een.
 

Taustaa nimistönsuunnittelusta pääkaupungissa

  • Helsingissä on kaikkiaan noin 8 000 paikan- tai kadunnimeä, ja vuosittain kaupunkiin syntyy suunnilleen 100 uutta nimeä.
  • Helsingin kaupunginhallituksen nimittämä nimistötoimikunta käsittelee kaikki uudet nimet ja ne tehdään samalla kertaa suomeksi ja ruotsiksi.
  • Nimistötoimikunta tarkistaa jokaisen uuden nimen, jottei samaa kadun- tai paikannimeä esiinny ainakaan Espoossa, Vantaalla tai Kauniaisissa.
  • Paikkojen ja katujen nimet ovat osa kaava-alueen päätöksentekoa. Viralliset nimet tulevat voimaan, kun ensin kaupunkiympäristölautakunta, sitten kaupunginhallitus ja lopuksi kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan.
     

Teksti: Tiina Torppa

 

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.