Pe 23.11.2018

Triplan valmistumista odotetaan monista syistä, eikä niistä vähäisin ole uuden Pasilan aseman avautuminen matkustajille. Aika on onneksi kulunut todella nopeasti, ja niin asemalle kuin Mall of Tripla -kauppakeskukseenkin päästään jo vuoden päästä. Se on lyhyt aika, kun muistaa, että Triplaa on rakennettu jo vuodesta 2014 lähtien, ja väliaikainen asemakin otettiin käyttöön jo huhtikuussa 2017.

Millainen uudesta asemasta sitten tulee? Ei ole liioittelua sanoa, että se on todellakin kaiken odottamisen ja rakentamisenaikaisen epämukavuuden arvoinen. Arkkitehtuuriltaan näyttävä rakennus on osa Mall of Triplaa, ja se toimii erityisesti matkustajien palveluiden keskittymänä.

Komeaa ja toimivaa

Väliaikaisella asemalla on totuttu lasisiin seiniin ja avariin näkymiin, eikä niistä tarvitse uuden aseman valmistuessa todellakaan luopua. Lasikaton ja lasisten ulkoseinien ansiosta asema on valoisa ja siellä on tilava, selkeä tunnelma. Aseman keskiosan eli asemahallin hulppea korkeus mahdollistaa upeat näkymät niin ulos kuin asemahallin hyörinään.

Asema on vanhan aseman tapaan kaksikerroksinen, mutta kerrosten väliin on lisäksi sijoitettu välikerros- eli parvirakenne, jota voitaisiin kutsua myös sisäterassiksi. Alimmassa kerroksessa ja sisäterassilla sijaitsee erilaisia matkustajien tarvitsemia tiloja ja palveluja: kahviloita, ravintoloita, pieniä päivittäistavaraliikkeitä sekä odotustilaa. Alimmassa kerroksessa, keskeisellä paikalla ovat myös lippuautomaatit ja aikataulunäytöt. Aseman ylin kerros taas on pyhitetty kauneudelle, terveydelle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Kuten ennenkin, asemahallista on yhteys Opastinsillalle ja uudistetulle asema-aukiolle, mutta sieltä pääsee suoraan myös Mall of Triplan neljänteen ja viidenteen kerrokseen sekä aseman yläpuolisiin toimistotiloihin. Aseman edustalle, Pasilansillalle rakennetaan parhaillaan myös uutta joukkoliikenneterminaalia, joka tekee liikennevälineestä toiseen vaihtamisesta mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Arjen ajansäästäjä

On päiviä, jolloin ei oikein ehtisi poiketa ruokakauppaan tai hoitaa muitakaan arkisia asioita. Sellaisena päivänä työmatkan varrelle sijoittuvat, nopean asioinnin liikkeet ja palvelut ovat kullan arvoisia. Juuri tällaisia päivittäistavara- ja erikoisliikkeitä Pasilan aseman asemahalli tarjoaa kiireisille ohikulkijoille laajoin aukioloajoin, aamun ensimmäisistä tunneista yömyöhään ja mahdollisesti jopa vuorokauden ympäri.

Vilkkaan asemahallin vastapainoksi luotu välikerros eli sisäterassi on rauhallista aluetta, jossa voi istahtaa kahvikupposen tai herkullisen aterian ääreen, ja katsella samalla niin maisemia kuin alapuolella olevan asemahallin hyörinääkin. Teki mieli sitten smoothieta, sushia tai erikoisen hyvää italialaista – kaikkea löytyy.

Välikerroksen yläpuolelle eli aseman toiseen kerrokseen tulee erilaisia kauneus-, terveys- ja hyvinvointipalveluja, esimerkiksi kuntosali ja lääkäriasema. Siellä sijaitsevat myös Töölön seurakunnan tilat, joissa voi juhlia perhejuhlat tai käydä vain hiljentymässä matkan varrella. Seurakunta tarjoaa myös ajanvietettä nuorisolle.

Rakentamisen ja palvelumuotoilun taidonnäyte

Aseman rakentaminen on ollut vaativa kokonaisuus. Alla kulkevan junaliikenteen ja läntisen lisäraiteen rakennustöiden vaatimat ainutlaatuiset runkorakenneratkaisut, näyttävä arkkitehtuuri ja vaihtelevat kerroskorkeudet ovat tuoneet rakentamiseen omat haasteensa.  Julkisivuratkaisuihin on myös panostettu tavanomaista enemmän, ja alkavan talven aikana päästäänkin jo näkemään, millaiselta asema näyttää valmiina ulkoapäin.

Myös opastukseen ja kulkureitteihin on niin asemalla kuin muuallakin Triplassa kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Opasteryhmä, johon kuuluvat arkkitehtien ja suunnittelijoiden lisäksi niin YIT:n, Liikenneviraston, VR:n kuin Helsingin kaupunginkin edustajat, on kokoontunut jo usean vuoden ajan säännöllisesti suunnittelemaan selkeimpiä ja parhaimpia reittejä ja opasteita, ja testaamaan niiden toimivuutta.

Pasilan uuden aseman valoisat tilat ja uudenlaiset toiminnot tarjoavat matkustajille väriä, elämää ja luontaisia levähdys- ja pysähdyspaikkoja. Tällä asemalla junan odottelu ei ole koskaan tylsää!