Ma 27.5.2019

Keski-Pasilan tornialueen YIT:n Trigoni-hankkeen jatkosuunnittelu on käynnistynyt Helsinki High-rise arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Jatkosuunnittelun tueksi YIT:n ja yhteistyökumppaneiden henkilöstöstä koostunut ryhmä kävi hakemassa korkean rakentamisen oppeja Torontosta maaliskuun lopussa.

Toronto valikoitui ensimmäiseksi vierailukohteeksi, koska sääolosuhteet siellä ovat samankaltaiset kuin Helsingissä ja kaupungissa on noin 60 pilvenpiirtäjää. Kanadalaisilla on pitkä kokemus pilvenpiirtäjien rakentamisesta ja ylläpidosta vaihtelevissa olosuhteissa. Parhaillaan Torontossa on rakenteilla kymmeniä uusia pilvenpiirtäjiä, joista kahteen ryhmä pääsi tutustumaan.

Matkamme Torontoon kulki Frankfurtin kautta, jossa hyödynsimme koneen reilun vaihtoajan poikkeamalla keskustassa Main Tower -tornissa, jossa kävimme tutustumassa tornin yläosassa oleviin näköala- ja tilajärjestelyihin”, kertoo Trigonin hankejohtaja Jouni Forsman

Paikan päällä Torontossa ryhmä vieraili ensimmäiseksi The Residences of 488 University Avenuen työmaalla. The Residences of 488 University Avenuen paikalla oli alun perin vuonna 1968 valmistunut Global House -niminen 18-kerroksinen toimistorakennus. Alkuperäistä rakennusta ei ole kuitenkaan purettu uudisrakentamisen tieltä, vaan sen päälle rakennetaan parhaillaan 37-kerroksista laajennusosaa, jossa on yhteensä 453 uutta asuntoa. Vanhan rakennuksen alle on myös rakennettu 3-kerroksinen, 158-paikkainen pysäköintilaitos. Rakennuksen uusi korkeus on laajennusosan valmistuttua 207 metriä.

Toinen vierailukäynti suuntautui Ten Yorkin työmaalle. Ten York on 69-kerroksinen ja 224 metriä korkea kiilamaisen pohjamuodon omaava, lähes valmis asuinrakennus. Työmaakierroksella ryhmä sai kuulla, että Ten Yorkin pohjan muoto oli suunnittelun alkuvaiheessa tavanomainen neliö, mutta se oli jouduttu hylkäämään Toronton haastavien tuuliolosuhteiden johdosta. Lopulta kolmantena vaihtoehtona tutkittu kiilamainen pohjan muoto oli osoittautunut rakenteellisesti toimivaksi ratkaisuksi, ja näin rakennus sai oman tunnistettavan muotonsa. Kierroksella ryhmälle esiteltiin mm. Ten Yorkin laajoja ja laadukkaasti toteutettuja yhteiskäyttötiloja, joita talon asukkaat voivat varata käyttöönsä. Näiden lisäksi rakennuksesta löytyi mm. asukkaiden vapaasti käytössä oleva kuntosali ja uima-allas.

Tutustuimme Torontossa yhteensä kahdeksaan erilaiseen kohteeseen, joista opit dokumentoitiin runsaiden valokuvien kera. Nämä opit ja kokemukset olemme jo jakaneet suunnittelun ja toteutuksen tueksi hankkeeseen tässä vaiheessa osallistuville henkilöille. Vaikutuimme erityisesti rakentamisen aikatauluohjauksesta, vakioiduista työmenetelmistä sekä laadukkaasti toteutetuista asukkaiden yhteiskäyttötiloista”, kertoo Forsman.

Saimme Toronton opintomatkalta runsaasti oppeja korkeasta rakentamisesta vaihtelevissa olosuhteissa sekä ideoita Trigonin yksityiskohtien parantamiseksi. Toronto tarjosi myös mahdollisuuden tutustua ja vertailla erilaisia näköalakokemuksia ja järjestelyjä. Tulemme hankkeen edetessä hakemaan lisää oppeja ja ideoita kansainvälisistä kohteista”, Forsman jatkaa.

 

Trigoni pähkinänkuoressa

  • YIT:n Trigoni-hanke voitti lokakuussa 2018 Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen järjestämän Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun.
  • Helmikuussa 2019 allekirjoitettiin YIT:n, Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen välinen sopimus hankkeen ensimmäisen vaiheen (ns. aloitusalue) toteuttamisesta ja aloitusalueen ostamisesta.
  • Ensimmäisessä vaiheessa alueelle rakennetaan kaksi tornitaloa sekä niitä yhdistävä jalusta, johon tulee kaupallisia tiloja ja pysäköintipaikkoja.
  • Kilpailuehdotuksen mukaan aloitusalueen ensimmäiseen, alueen ja samalla koko Suomen korkeimpaan torniin tulee kaikkiaan 51 kerrosta ja sen korkeus on noin 180 metriä. Torniin on suunnitteilla hotelli, asuntoja sekä näköalaravintola.
  • Aloitusalueen toisessa tornissa kerroksia on 40 ja sen suunniteltu korkeus on noin 140 metriä. Toiseen torniin on suunnitteilla toimistoja ja asuntoja.
  • Aloitusalueelle arvioidaan syntyvän yhteensä noin 500 asuntoa, 300 hotellihuonetta ja 1 000 työpaikkaa.
  • Aloitusalueen rakentaminen voi käynnistyä asemakaavoituksen vahvistuttua, arviolta vuosina 2020–2021 ja sen arvo on noin 500 miljoonaa euroa.

Valokuvat: Jukka Savolainen, Jukka Ala-Ojala, Satu Tammilehto-Hänninen