To 17.10.2019

Lokakuussa Pasilan rakentamisessa saavutetaan juhlan arvoinen välietappi. Kauppakeskus Tripla, uusi rautatieasema, Pasilansillan joukkoliikenneterminaali valmistuvat 17. lokakuuta ja uusi läntinen lisäraide valmistuu 21. lokakuuta. Samoihin aikoihin osa Veturitiestä ja Teollisuuskadun tunneli avautuvat liikenteelle.

Pelastuslaitos harjoittelee lokakuussa avautuvassa Teollisuuskadun tunnelissa Keski-Pasilassa tiistaina 1.10. ja torstaina 3.10. kello 10.30-13.00.

Pasilan ja koko Helsingin asukkaiden palvelut paranevat uuden kauppakeskuksen avauduttua. Triplaan pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla. Lisäksi yhä useamman työpaikka löytyy jatkossa Triplasta. Myös Musiikkimuseo Fame avaa ovensa yleisölle 17.10.

 

Pasilan uusi asema avautuu matkustajille torstaina 17. lokakuuta

Pasilan uusi asema avautuu matkustajille torstaina 17. lokakuuta kello 9, yhtä aikaa kauppakeskus Triplan kanssa. Se tarkoittaa muutoksia aseman kulkureitteihin ja parempia palveluita matkustajille. Uusi asema sijaitsee samassa paikassa kuin vanha Pasilan asema, ja yhteys Itä-Pasilaan, Ratapihantielle ja Pasilansillalle kulkee samaan tapaan kuin ennen vanhan aseman purkamista vuonna 2017.

Pasilan väliaikainen asema pysyy käytössä vielä torstaina 17.10., mutta se poistuu käytöstä torstain ja perjantain välisenä yönä. Sen jälkeen käytössä on vain Pasilan uusi asema. Aseman pohjoinen alikulkutunneli on käytössä aivan kuten tähänkin asti.

Uuden rautatieaseman ja joukkoliikenneterminaalin avautuessa Pasilasta tulee entistä tärkeämpi liikenteen solmukohta ja keskeisin joukkoliikenteen vaihtopaikka. Kasvavien matkustajavirtojen kulkeminen sujuu aiempaa jouhevammin, sillä junasta pääsee kävelemään suoraan ratikkaan ja bussiin. Joukkoliikenneterminaalin avautuessa 17.10. siellä pysähtyvät raitiovaunu 7 ja bussit 23, 50, 59, 500, 510, 506 ja 518.

Liikenteen muutos täydentyy maanantaina 21. lokakuuta, kun runkobussilinjojen 500 ja 510 reitit muuttuvat ja raitiovaunujen 2 ja 7 päätepysäkki siirtyy Länsi-Pasilasta Pasilan asemalle. Lisäksi Pasilan asemalla otetaan käyttöön uusi raide 11, jolla alkavat pysähtyä P-junat Myyrmäen kautta Lentoasemalle ja A-junat Leppävaaraan.

Veturitie on pyöräilijöiden pääasiallinen kulkuväylä pohjois-eteläsuunnassa 17. lokakuuta lähtien. Pyörien pysäköiminen mullistuu aseman seudulla, sillä Triplassa on useita, sekä lämpimissä että ulkotiloissa sijaitsevia parkkeja 3 400 pyörälle.

Pasilan aseman tuomiin joukkoliikenteen muutoksiin on mahdollista tutustua tarkemmin HSL:n verkkosivuilla osoitteessa hsl.fi/pasila.

Triplaan valmistuu Suomen ensimmäinen polkupyörähotelli

 

 

Pasilan aseman lähialuekartta, johon on merkitty asemalta kulkevat bussit ja raitiovaunut lähtöpysäkkeineen 21.10.2019 tilanteen mukaisesti.

 

Katse tulevaisuuteen

Vaikka tärkeä välietappi on saavutettu, Pasilan rakentaminen ja kehittyminen jatkuvat vielä kauan rautatieaseman, joukkoliikenneterminaalin ja kauppakeskuksen valmistumisen jälkeen. Triplan pohjoispuolella alkaa Ratapihakorttelien rakentaminen ja katurakentaminen etenee. Vaikka osa Veturitiestä valmistuu lokakuussa, sen linjaus tulee pohjoisissa osissa muuttumaan tulevina vuosina.

Kerrostalojen rakentaminen on alkanut myös aivan uudella asuinalueella Postipuistossa Pasilan pohjoisosassa. Postipuisto tulee entisen maaliikennekeskuksen alueelle, Keskuspuiston ja Ilmalan ratapihan lähelle. Vuoden 2019 aikana rakentaminen käynnistyy kaikkiaan kuudessa korttelissa. Samalla rakennetaan alueen kadut ja muu kunnallistekniikka.

Uutta Helsinkiä sivujen uutinen 26. syyskuuta: Pasilassa saavutetaan tärkeä väietappi

 

Pasila Uutta Helsinkiä –sivuilla