To 30.4.2020

Forum Virium Helsinki toteuttaa Helsingin kaupungin ja xD Visuals Oy:n kanssa kokeiluhankkeen, jossa tuodaan lisätyn todellisuuden AR-teknologiaa nopeiden 5G-verkkojen avulla kaupunkisuunnittelun ja rakennushankkeiden avuksi.

Kokeilun tavoite on toteuttaa loppukäyttäjän sovellus, jolla voidaan katsella rakennushankkeiden 3d-visualisointi- ja tietomalleja mobiililaitteilla paikan päällä sekä kehittää teknisiä menetelmiä, jolla AR-laitteiden paikannusta voidaan parantaa hyödyntämällä olemassa olevaa Helsingin 3d-kaupunkimallia.

Hankkeessa on nyt tehty ensimmäisiä kokeiluja Keski-Pasilassa Trigoni-tornitalojen 3d-malleilla. Ensimmäiset kokemukset ja palautteet ovat olleet hyviä. Sovellus toimi luotettavasti ja hankkeiden 3d-mallit näkyvät mobiililaitteilla oikeassa sijainnissa oikean kokoisina. Sovelluksen käyttäjä voi kävellä missä päin tahansa Helsinkiä ja nähdä hankkeiden 3d-mallit sen hetkisestä sijainnistaan.

Hanketta jatketaan vielä sovelluksen parantamisella uusilla ominaisuuksilla ja uusilla kokeiluilla aina toukokuun 2020 loppuun asti. Hankkeen tavoitteena on, että sovelluksen käyttöä laajennettaisiin muihinkin hankkeisiin ja että se lopulta julkaistaisiin kaupunkilaisille uudeksi työkaluksi nähdä kaupungin kehittämisen tulevaisuuteen.

Sovelluksen taustalla on hyvin massiivinen tietomäärä. Koko Helsingin kattavan 3d-kaupunkimallin lisäksi sovellus käyttää usean hankkeen tarkkoja 3d-malleja. Tämä vaatii älykästä web3d streaming tekniikkaa ja nopeita tietoliikenneyhteyksiä. Siksi kokeilussa käytetään uutta 5G verkkoa.

Lisää aiheesta: