Ma 8.6.2020

FABULOS-hanke tuo robottibussit Pasilaan puolentoista vuoden kehittämistyön jälkeen. Tästä keväästä lähtien kolmea erilaista robottibussiratkaisua testataan aidossa kaupunkiympäristöissä Helsingin lisäksi neljässä eurooppalaisessa kaupungissa.

Pasilan aseman, Messukeskuksen ja Ratamestarinkadun välillä Itä-Pasilassa ajaa arkisin robottibussilinja 9. kesäkuuta alkaen. Liikenteen on tarkoitus jatkua 3.heinäkuuta saakka. Bussi kulkee linjatunnuksella 29R ja sen tiedot löytyvät myös HSL:n Reittioppaasta

Ensimmäiset vuorot matkustajien kanssa ajetaan tiistaina 9.6. kello 15.00 ja 15.20. Varsinainen liikenne alkaa keskiviikkona 10.6. ja linjaa liikennöidään arkisin 3.7. saakka lukuun ottamatta juhannusaattoa. Aikataulun mukaisia lähtöjä on kello 8.15-9.35 ja kello 13.40-15.20 välisinä aikoina.

Itseohjautuvien bussien pilotointi alkoi Helsingissä jo huhtikuussa, mutta matkustajat pääsevät robottibussin kyytiin koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista johtuen 9. kesäkuuta alkaen. Pilotit Norjan Gjesdalissa ja Tallinnassa alkavat kesäkuussa 2020, mutta niiden aloitusta voidaan joutua lykkäämään korona-epidemian rajoitusten vuoksi. Syksyn 2020 aikana käynnistetään kokeilut myös Kreikan Lamiassa ja Alankomaiden Helmondissa sekä aloitetaan uusi pilotointikierros Gjesdalissa. Jokainen toimittajakonsortio vahvistaa robottibussiratkaisujensa toimivuuden testaamalla kahdessa kaupungissa.

Ensimmäinen FABULOS-hankkeen robottibussikokeilu alkoi 14.4. Helsingin Pasilassa. Kolme autonomista ajoneuvoa, mukaanlukien GACHA-robottibussi, kulkevat osittain omalla kaistallaan Pasilan vilkkaan rautatieaseman ohittavaa rengasreittiä. Alueen nopeusrajoitus on 40 km/h. Suurin osa reitistä kulkee muun liikenteen joukossa, ja reitti sisältää automaattiajoneuvoille haastavia kohtia, kuten useita valo-ohjattuja risteyksiä, kaistan ylityksiä, kadunvarsipysäköintiä ja liikenneympyrän. Reitin varrella on kolme bussipysäkkiä, joille robottibussia voi pyytää pysähtymään mobiilisovelluksen avulla.

Lisää aiheesta:

FABULOS-hanke tuo robottibussit Pasilaan

Kuva: Forum Virium Helsinki

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.