Ma 15.6.2020

Triplan katveessa Pasilan Ratapihakortteleissa käy kuhina, kun kuorma-autot kuljettavat maa-ainesta ja rakennusmateriaaleja tonteille. Maisemaa raidoittavat punakeltaiset työmaa-aidat.

Eräiden aitojen välistä kulkee kuitenkin reitti Ratapihakortteleiden ensimmäiselle valmistuneelle talolle: asunto-osakeyhtiö Helsingin Höyhensaareen. Nimestään huolimatta Höyhensaaressa ei juuri nyt nukuta, vaan lasitetuilla parvekkeilla lojuvien muuttolaatikoiden perusteella taloon asetutaan kovaa vauhtia.

Lari Sipilä sai avaimet omaan asuntoonsa muutama viikko sitten. Sipilä muutti avopuolisonsa Tytti Kaipiaisen kanssa Pasilaan Espoon Perkkaalta. Aikaisempikin koti oli uudiskohde rakentuvalla alueella, joten työmaan keskellä asuminen on tuttua.

– Kyllähän tämä jossain vaiheessa sitten valmistuu. Ainoa, mikä voi vähän haitata on rakennustyömailta leijuva pöly.

Triplan palvelut kovassa käytössä

Lari Sipilä sanoo, että päätös Pasilan Ratapihakortteleihin muuttamisesta syntyi oikeastaan loogisin perustein. Pariskunta oli seurannut Pasilan hintakehitystä ja ajatteli asunnon olevan hyvä sijoitus tulevaisuuta ajatellen.

– Pasilasta on tulossa tosi hyvä asuinalue. Liikenneyhteydet ovat todella hyvät melkein mihin suuntaan tahansa ja kaikki palvelut ovat ihan vieressä Triplassa, Sipilä toteaa.

Sipilä ja Kaipiainen ovat käyneet jo kokeilemassa sisäsurffaamistakin ja Triplan ruokakaupoissa tulee asioitua lähes päivittäin. Länsi-Pasilan puolelta avautuva keskuspuisto on taas tullut tutuksi kävely- ja juoksulenkeillä.

Pariskunta harrastaa myös golfia ja Pasilasta hurauttaakin autolla kohtalaisen nopeasti Sipooseen pelikentälle vaikka työpäivän jälkeen.

Kattosaunoja ja viherterasseja

Keski-Pasilan Ratapihakorttelit rakentuvat Triplan pohjoispuolelle aina vuoteen 2030 saakka. Ratapihakortteleista tulee monipuolinen ja kantakaupunkimainen asuinalue sekä juna- että raitiovaunuyhteyksien varrelle. Alueen kortteleihin tulee koteja monipuolisesti erilaisiin tarpeisiin.

Uusia asukkaita alueelle tulee 3 200 ja työntekijöitä 1 000. Alueelle on tulossa päiväkoteja ja vuonna 2024 valmistuva Keski-Pasilan peruskoulu.

Kattoarkkitehtuuri on monimuotoista, ja kattoja otetaan aktiiviseen käyttöön muun muassa viherkattoina.

– Koska Ratapihakortteleiden alue sijaitsee alempana kuin muu ympäristö, kattopintojen on haluttu muodostavan maisemallisesti lisäjulkisivun. Tämän ohella viherkatot toimivat hulevesiä viivyttävänä elementtinä alueella, johon tulee erillinen hulevesien imeytysjärjestelmä, sanoo Pasilan aluerakentamisen projektinjohtaja Päivi Ahlroos.

Ratapihakortteleiden julkisivut ovet värisävyiltään vaaleita ja niihin tulee tiilimuurauksia, rappauksia ja viherseiniä. Saunatilat sijoittuvat asuintalojen ylimpiin kerroksiin.

’Ihan kymppi’

Myös Höyhensaaren talosaunan yhteydessä olevalta kattoterassilta aukeavat huikeat kaupunkinäkymät Triplan ja junaradan suuntaan. Työmaalla asumisen etu onkin, että naapuritalot eivät vielä pitkään aikaan peitä maisemaa.

Terassin istutukset ovat uutena vaatimattomat, mutta kasvavat ajan kanssa viihtyisäksi viherpeitteeksi. Lari Sipilä arvelee, että täällä varmasti vietetään myöhemmin kavereiden kanssa vähän isommalla porukalla iltaa.

Pariskunta on hankkinut myös omalle junaradan suuntaan aukeavalle parvekkeelle jo istutuslaatikoita, joista on tarkoitus korjata myöhemmin kesävihannessatoa. Istutukset kuitenkin vielä odottavat, että parvekkeen lattialle saadaan asennettua terassilaudoitus.

Yksi parhaista puolista uudessa asunnossa on Lari Sipilän mielestä ollut se, että sen on saanut suunnitella omanlaiseksi alusta lähtien. Lopputulos on Sipilän omien sanojen mukaan ’ihan kymppi’.

Teksti: Liisa Leeve
Kuvat: Paavo Jantunen