To 24.9.2020

Yleisradio ja Yleisradion Eläkesäätiö ovat selvittämässä mahdollisuuksia alueensa kehittämiseksi media- ja luovan alan kampukseksi. Suunnitelmassa uudet toimitilat kokoavat yhteen Ylen lisäksi muita media-alan toimijoita.

Yleisradion toimitilapalvelujen päällikkö Matti Uotinen kertoo, että kaavatyö tähän liittyen on käynnissä ja aihioita käydään läpi syksyn aikana. Kaavaluonnosta tulevaisuudelle on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden aikana. Kokonaisuudessaan alueen rakentaminen jatkuu noin vuosiin 2040–2045 saakka.

– Noudattelemme isoa Ilmalan suunnitelmaa ja seuraamme, miten infra rakentuu. Nykyisen studiotalon kohtalo on pohdinnassa: todennäköisesti se pysyy tuon kokoisena 5–8 vuotta ja puretaan sitten pois. Sen paikalle, Ilmalan aseman viereen, kaavaillaan noin 15–20 vuoden päästä Ylen ja alan toimijoiden uutta toimintakeskusta, Matti Uotinen sanoo.

Näin ollen Ylen tämänhetkiset toimitilat vapautuvat muuhun käyttöön.

–  Nyt kun olemme siirtyneet digiaikaan, toimitilojen tarve supistuu jonkin verran. Koronatilanne on myös osoittanut, että töitä on mahdollista tehdä myös etäyhteyksin.

Alue avautuu myös asumiselle

Kaavamuutoksessa on tavoitteena monipuolinen kaupunkirakenne. Muutos on käynnistynyt jo tämän vuosituhannen alkupuolelta Yleisradion aluekokonaisuuden kehittyessä vähitellen työpaikka-alueesta työpaikka- ja asuinalueeksi. Voimassa olevan kaavan aikana on jo rakennettu asuintaloja ”Pöllölaakson” laitaan eli Ylen Mediatalon eteen. Tämä alue on nyt valmis.

–  Alueen vieressä oleva RTI-talo sijoittuu samaan kaavaan SVUL:in talon kanssa, ja ensi vuonna kaavan on tarkoitus mennä läpi. Silloin RTI-talo puretaan ja paikalle aletaan rakentaa asuinkorttelia, jonka on tarkoitus olla valmiina noin vuonna 2023, Matti Uotinen kertoo.

Myös katutason elävyyttä parannetaan ja toiminnallisesti suljetun tuntuinen alue avataan kaikille muun muassa kehittämällä alueen kävelyreitistöjä monipuolisemmiksi ja lisäämällä kohtauspaikkoja Yleisradion nykyisten rakennusten keskelle toriaukioilla ja puistoalueella. Samalla Vanha-Läksy saa selkeän roolin puiston reunalla ja tilaa ympärilleen.

–  Läksyn talo on suojeltu, ja mietimme sille parhaillaan käyttöä. Voisiko se olla mediaan liittyvä vierailukeskus, jossa esiteltäisiin Ylen historiaa nykyaikaisin keinoin, alueen kokouspaikka tai viihdekeskus, jossa olisi mahdollisuus tutustua media-alaan? Uotinen pohtii.

Myös ikonisen linkkitornin kohtalo on pohdinnan alla.

–  Se ei enää ole aktiivisesti käytössä signaalien linkkitornina. Tornissa on tällä hetkellä kaksi näköalakameraan ja joitakin Digitan kaupallisia antenneja. Käytön puolesta tornin siis voisi purkaa, mutta jos todetaan, että se on alueen ilmeen kannalta tärkeä, voidaan miettiä, kuinka siitä saataisiin esimerkiksi valaistuksen avulla ikoninen maamerkki.

Maikkarin pöllöt lennähtävät Konepajan alueelle

Ennen Yleisradion alueen muutoksia uudistuksia tulee tapahtumaan Pöllölaakson alueella, johon on tulossa 550 asuntoa. Sitä ennen MTV muuttaa nykyisistä toimitiloistaan Vallilaan Konepaja-alueen uusiin tiloihin loppuvuodesta 2022.

– Myös studiomme muuttavat Vallilaan. Erityisesti MTV Uutisten ja urheiluohjelmien tarvitsemat tuotantotilat rakennetaan palvelemaan parhaiten tämän hetken ja tulevaisuuden lähetystoiminnan tarpeita. Jatkossakin käytämme monipuolisesti myös muita studioita esimerkiksi viihteen sisältöjen tuottamiseen, MTV Oy:n teknologiajohtaja RistoKoivula kertoo.

Yrityksen paluuta Ilmalaan ei kuitenkaan ole tulevaisuudessa näköpiirissä.

– Pöllö rakentaa uuden pesänsä Vallilaan. Uusi koti tarjoaa elämyksellisen ympäristön, jossa studiot, MTV Uutiset sekä muu tv- ja lähetystoiminta ovat näkyvästi toiminnan keskiössä.

 Kuvat: Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu ja L Arkkitehdit

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.