Pe 16.10.2020

Kauppakeskus Mall of Tripla on lauantaina 17. lokakuuta vuoden vanha. Kamera tallensi Keski-Pasilan rakennusten nousun alkuvaiheesta tähän päivään.

Pasila on Suomen saavutettavin paikka: lähitulevaisuudessa siellä kulkee 850 bussia, 130 000 matkustajaa, 900 junaa ja 400 ratikkaa. Matka lentokentälle Pasilasta kestää 22 minuuttia (vuoroväli on 10 minuuttia).

Keski-Pasilan keskuksessa Triplassa sijaitsee:

o yli 400 uutta asuntoa

o yli 400 hotellihuonetta

o yli 7000 työpaikkaa

o yli 250 liikettä

o 115 000 m2 liiketilaa

o 2 300 autopaikka

Mitä vielä on luvassa?

Triplan tuntumaan nousevan tornialueen länsiosaan laaditaan parhaillaan asemakaavaehdotusta arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotuksen pohjalta, ja arkkitehdit jatkavat myös ja itä- ja keskiosan suunnittelua. Vieressä sijaitseva Veturitallinpiha on parhaillaan selvitysvaiheessa.

Läheisen Konepajan alueen rakentaminen alkaa olla loppuvaiheessa, viimeiset asunnot valmistuvat lähiaikoina, jolloin alueella on noin 1200 asuntoa. Rakentaminen Konepajalla on aloitettu 2007. Lisäksi Ilmalan ja Postipuiston alueelle on tulossa lisää koteja. Yksin Postipuistoon tulee uusia asukkaita yli 5 000 – puolet kaikista Pasilan uusista asunnoista ja kolmasosa työpaikoista sijoittuvat jatkossa tänne.

Helsingin kaupunki on investoinut Pasilaan (vuoteen 2021 mennessä) 300 miljoonaa euroa (joista Keski-Pasilaan 200 Meur) ja valtio 100 miljoonaa euroa. Yksityisten sijoitusten arvo on 5 miljardia euroa (josta Triplan osuus on 1 Mrd).

Koko Pasilan alueella on vuonna 2040 yli 50 000 työpaikkaa ja 30 000 asukasta.

Keski-Pasilan rakentamista. Kuva Nina Talmén

Pasilan rakentamisen vaiheita

2013 Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittajaksi valitaan YIT Tripla-ehdotuksellaan. Konepajan luoteisosan rakentaminen jatkuu.

2014 Sponda rakennuttaa Ilmalaan toimitilaa Swecon käyttöön. Keski-Pasilassa aloitetaan läntisen lisäraiteen, metron työtunnelin, uuden Pasilansillan ja Pasilankadun rakentaminen.

2015 Pasilan keskustakorttelin asemakaava lainvoimaiseksi. Tripla-keskuksen rakentaminen alkaa, uuden Veturitien rakentaminen alkaa ja Pasilankadulla otetaan käyttöön tilapäiset järjestelyt.

2016 HSY:n ja Hartelan pääkonttorin rakentaminen alkaa Ilmalassa. Teollisuuskadun ja läntisen lisäraiteen rakentaminen alkavat Keski-Pasilassa. Pohjois-Pasilan Pohjoisesta Postipuistosta käynnistyy yksi Helsingin suurimmista asuntojen tontinluovutuskilpailuista.

2017 Helsinki High-rise -kilpailu käynnistyy. Pohjoisen Postipuiston kilpailu ratkeaa. Ratapihakortteleiden asemakaava tulee lainvoimaiseksi. Pasilan asema puretaan ja väliaikainen asema otetaan käyttöön. Veturitien tunnelin ja Pasilansillan joukkoliikenneterminaalin rakentaminen alkavat. Teollisuuskatu siltoineen Konepajalla valmistuu. Fredriksbergin toimistotalon rakentaminen ja Konepajan puiston rakentaminen Konepajalla alkavat.

2018 Pohjoisen Postipuiston asemakaava tulee lainvoimaiseksi ja alueen katurakentaminen alkaa. Keski-Pasilan asuntorakentaminen käynnistyy, Ratapihakortteleiden esirakentaminen ja katurakentaminen alkavat.  Ilmalantorin rakentaminen alkaa, Helsinki High-rise kilpailu ratkeaa.

2019 Mall of Tripla, Pasilan asema ja Tripla-parkki valmistuvat. Keski-Pasilan pääkatuverkko, joukkoliikenneterminaali ja läntinen lisäraide otetaan käyttöön. Ratapihakortteleiden asuntorakentaminen käynnistyy. Ilmalassa rakennetaan Ilmalantoria ja suunnitellaan raitiolinjan 9 reitin katuja. Postipuiston asuntorakentaminen alkaa.

2020 Ratapihakortteleiden ensimmäinen asuntokohde valmistuu ja asukkaat muuttavat.

2021 Raitiolinja 9 on rakenteilla Radiokadulla. Keski-Pasilan tornialueen kaavoitus etenee. Rakentaminen jatkuu Postipuistossa ja Ratapihakortteleissa.

 

Tilaa uutiskirje

Uusi Pasila -uutiskirjeestä saat tietoa Pasilan rakentumisesta.